воскресенье, 17 февраля 2013 г.

Тибетський мастиф


  Історія тибетського мастифа - собаки захисника Тибету - це приховані в тумані легенди високих гімалайських гір і рівнин Центральної Азії. Точного образу цих собак не існує.
Найдавніші письмові згадки про тибетських мастифа датовані 1100 роком до н.е. були знайдені в Китаї. Проте були знайдені останки які потрапили до нас із кам'яного і бронзового століть і можуть належати або тибетським догам або їх попередникам. Предки сучасних мастифів і догів, як вважають, супроводжували армії ассірійців, персів, греків і римлян, а пізніше, подорожували з Аттілою вождем гунів і Чингісханом на захід до Європи, де змішалися з іншими собаками, утворюючи нові породи. У цей час формувалася порода тибетський мастиф, залишаючись ізольованими в гірських долинах Гімалаїв і перетворюючись в прекрасну тварина, гордість народу Тибету.
До початку 1800-х років, було мало відомо про тибетських собак. Подорожуючі побували в Тибеті не привозили якусь інформацію про місцевих собак. У 1800 році капітан Семюел Тернер, після поїздки в Тибет згадував про свою зустріч з величезними собаками. На жаль, він не задокументував опис собаки.
У 1847 році лорд Хардінг, відправив «велику собаку Тибету» королеві Вікторії. У Англія відбулася перша виставка собак за участю великих собак Тибету в 1859 році, а в 1873 році, кенологіческій створив першу племінну книгу містить родовідні 4027 собак. У класифікації, написаної кенологіческім клубом (Англія) вперше, «велика собака Тибету» була офіційно названа «Тибетським мастифом».
Ще два тибетських мастифа були привезені в Англію в 1874 році, Принцу Уельському (пізніше Король Едуард VII), і вони були виставлені на огляд в Олександра Пелес в грудні 1875 року. З тих пір до 1928 року, тибетські мастіфи в невеликих кількостях імпортувалися в Англію і решти Європи. У 1928 році полковник Бейлі і його дружина привезли до Англії чотирьох тибетських мастифів, яких полковник Бейлі отримав у подарунок як співробітник з політичних питань у Сиккимі, Непалі і Тибеті. У 1931 році пані Бейлі сформувала Асоціацію тибетських порід в Англії і був прийнятий перший офіційний стандарт породи тибетський мастиф. Пізніше цей стандарт був затверджений і FCI.
Під час Другої світової війни і до 1976 року імпорт тибетських мастифів з Непалу та Індії в Англію припинився.
І лише в 1976 року знову почався імпорт тибетських мастифів до Англії.
В кінці 1950-х років два тибетських мастифа були відправлені з Тибету президенту США. Вони були доставлені на ферму і більше ніхто нічого не чув про них. Починаючи з 1970 року, кілька тибетських мастифів були імпортовані з Непалу та Індії в США. Вони зацікавили заводчиків і почали стрімко набирати популярність. Ці собаки добре адаптувалися до життя в різних кліматичних умовах США. На виставці в США тибетські доги гідно дебютували в 1979 році.
Сьогодні в Тибеті, Непалі та інших гімалайських регіонах, чистокровного тибетського мастифа важко знайти. Однак, якщо такі є, вони в основному використовуються як пастухи добре пристосовані до суворих умов життя у високих горах. Подорожують з караванами тибетських торговців, захищаючи своїх господарів і їх майно від хижаків, таких як вовки і сніжні барси або ведуть осілий спосіб життя охороняючи будинок своїх власників.
 Хонг Донг (Hong Dong) - найдорожча собака у світі. За цього тибетського дога заплачено 1,1 млн. євро. У Китаї породисті собаки вважаються символом статусу. Новим господарем його став китайський вугільний магнат.

Комментариев нет:

Отправить комментарий