пятница, 14 марта 2014 г.

Сколопендра (Scolopendra)


 Сколопендри (Scolopendra) харчуються дрібними безхребетними. Великі тропічні сколопендри нападають на жаб, ящірок, птахів. Полюють переважно вночі. У випадках небезпеки ховаються під каменями або в тріщинах землі.
Укуси сколопендри болючі для людини, а отрута великих тропічних сколопендр може бути смертельною. Укус сколопендри призводить до підвищення температури до 39-40 °C та виникнення обширного, в залежності від кількості отрути, набряку. Налякана сколопендра, що проповзає тілом людини також може викликати отруйний опік шкіри внаслідок виділення отрути через кігтики кінцівок.

 Харчуються дрібними безхребетними, великі тропічні сколопендри нападають на жаб, ящірок, птахів. Полюють переважно вночі. У випадках небезпеки ховаються під каменями або в тріщинах землі. Спостерігається типова поведінка підвищення хвостом, коли під загрозою. Тим не менш, це не хвіст, а жало.

 Термін життя до шести років. Полюбляють вологі середовища під листям і гнилих колод.  Можуть також бути знайдені в садах, зіпсованих вазах,  під цеглою в коробках ванної кімнати або в будь-якому місці в будинку, що не отримує сонячне світло і є сирим.

Звичайна нічна сороконіжка в свою чергу є жертвою сови, їжака, землерийки або жаб.

 Сколопендру слід розглядати тварину як відносно або повністю нешкідливою для людини, хоча її укус досить болючий ( тільки тоді, коли тварина знаходиться в небезпеці), здатний викликати місцеві реакції (почервоніння, набряк , свербіж, біль). У суб'єктах особливо гіпер-реактивних ( алергія ), після укусу може бути необхідно вводити ліки кортизону, а в разі тяжких системних реакцій, необхідно якнайшвидше потрапити до найближчої лікарні швидкої.

   

Комментариев нет:

Отправить комментарий